Lilypie Trying to Conceive Event tickers

13 Aralık 2010 Pazartesi

Makale Özeti:Cognitive Behaviour Therapy in Patients with Schizophrenia who are not Prescribed Antipsychotic Medication: A Case Series

Kişilerin psikolojik, sosyal ve işlevsel fonksiyonlarının bozulmasına neden olan bir
hastalık olarak bilinen şizofreninin tedavisinde uzun yıllardan beri ilaç kullanımı tercih edilmektedir. Fakat kullanılan ilaçların Parkinson hastalığından aşırı kilo alma gibi birçok yan etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Morrison 2001 yılında, bilişsel davranışçı terapinin şizofreninin iyileşmesinde,
semptomların azalmasında ve yinelemesinin engellenmesinde oldukça olumlu etkilerinin olduğunu söylemiştir. Fakat bilişsel davranışçı tedavinin şizofreniyi tam olarak nasıl etkilediği bilinmemektedir. Bu çalışmada ilaç kullanmayan hastalarda bilişsel davranışçı terapinin şizofreninin pozitif ve negatif semptomları üzerinde nasıl bir etkisi olduğu araştırılmıştır.
Bilişsel davranışçı terapinin etkisinin tam olarak görülebilmesi için ilaç kullanmayan hastalar tercih edilmiştir. Hastaların bu çalışmaya katılabilmeleri için iki şart öne sürülmüştür.
Bunlardan bir tanesi hastaların önceden bilişsel davranışçı terapi tedavisi almış olmaları ve diğeri de tedavi süresi boyunca hiç ilaç kullanmamış olmaları. 99 hasta arasında bu kriterlere uyan sadece 3 hasta tespit edilmiştir.
Birinci hastaya 5 yıl önce şizofreni tanısı konmuş ve toplamda 15 bilişsel davranışçı
terapi seansı almış. İkinci hastaya 6 yıl önce şizofreni tanısı konmuş ve toplamda 28 seans bilişsel davranışçı terapi tedavisi almış. Son hasta da 8 yıldır şizofreni tanısını taşımakta ve 21 seans bilişsel davranışçı terapi tedavisi almış.
Hastalar 9 aylık bir süre boyunca her hafta görülmüştür. Hastalarda bilişsel davranışçı terapiden sonra, önceki psikotik deneyimlerini anlamada olumlu ilerleme saptanmıştır. Bunun yanında şizofreniye eşlik eden kaygı ve depresyon için de bazı tedavi yöntemleri uygulanmıştır. Ayrıca bazı spesifik semptomlara özel bilişsel davranışçı terapi teknikleri uygulanmıştır.
Yapılan çalışma sonucuna göre 3 hastanın da pozitif semptomlarında azalma olduğu
görülmüştür. Ayrıca bir hastanın depresyon semptomlarında azalma ve diğer bir hastada da şizofreninin negatif semptomlarında azalma olduğu sonucu elde edilmiştir. Başka bir deyişle bu 3 hasta psikopatoloji, depresyon ve negatif semptomlarında derece kat etmiştir.
Bu araştırmadan elde edilen verilere göre kısaca ilaç kullanmayan bazı şizofreni
hastalarında bilişsel davranışçı terapinin klinik olarak anlamlı bir tedavi sağlayan yöntem olarak kabul edilebileceği saptanmıştır.

Makaleyi İngilizceden tercüme eden ve özetleyen: Burcu Çiftçi


Christodoulides, T. , Dudley, R. , Brown, S. , Turkington, D. , Beck, A. T. (2008) Cognitive behaviour therapy in patients with schizophrenia who are not prescribed antipsychotic medication: Acaseseries. TheBritishPsychologicalSociety 81,199–207

Hiç yorum yok: