Lilypie Trying to Conceive Event tickers

13 Aralık 2010 Pazartesi

Makale Özeti:ENTERING THE NEW MILLENIUM: IS INDIVIDUAL PSYCHOLOGY STILL RELEVANT?

Makale bireysel psikolojinin günümüzdeki geçerliliğini ve uyumluluğunu
araştırmaktadır.
Psychoeducational, present-oriented, self-centered, problem focused, short term ve
integrative terapiler günümüzde tercih edilmekte ve kullanilmaktadir.

Adlerian terapistler brief terapi’yi ilk kullanan kişilerdir. Günümüzde kullanılan kısa süreli terapiler Adlerian kısa süreli terapi’nin aynısı denilebilecek kadar çok benzeridir.
Adlerian terapi davranışçı-bilişsel terapi, sistematik terapi, ve narrative terapi ile benzerlikler gösterir.

Adlerian terapistler bireyin yaşam stilini incelerken bireyin yanlış olan düsüncelerini, inanışlarını ve tutumlarını fark etmesini sağlamaya çalışırlar. Ve bireyin bu yanlışlıkları doğru ve makul olana çevirmesine yardımcı olurlar. Adlerian terapinin de bilişsel-davranışçı terapi gibi maladaptive düşünce sistemlerinin değişikliği üzerine yoğunlaşması bu iki terapinin ortak özelliğidir.

Adlerian psikoterapi ile sistematik terapi bazı ortak özellikler tasir. Sosyal çevre bireysel psikolojinin temelini oluşturan kavramlardan bir tanesidir. Bireyin kişiliğini oluşturan yaşam stili sosyal çevre içerisinde şekillenir. Sosyal çevre problemlerin oluşmasında ve çözülmesinde çok büyük bir rol oynar. Ve bireyin en önemli sosyal çevresi ailesidir. Bu yüzden sistematik terapi gibi problemlerin çözümünde birey tek başına ele alınmaz, birey içinde bulunduğu sosyal çevre ile birlikte ele alınır.
Günümüzün popüler yaklaşımlarından biri olan constructivistic theory ile bireysel
psikoloji arasında benzerlik vardır. Her iki theory de bireylerin kendi kişiliklerini kendilerinin oluşturabileceğini iddia eder. Bireyin kendisini, baskalarini ve dunyayi algilayisi bireyin kişiliğini oluşturur.
Bireysel psikolojide kişi kendi kişiliğini, kendisine, başkalarına ve dünyaya karşı olan algısını kendini oluşturur. Ve bu görüş, günümüz popüler yaklaşımlarından biri olan constructivistic teorinin desteklediği bir görüştür.

Encouragement Adlerian terapi’nin en önemli tekniklerden birisidir. Adlerian terapide kullanılan encouragement özellikleri solution-focused terapinin işleyişi ile benzerlikler göstermektedir.
Solution-focused terapi ile Adlerian terapi arasında literaturde onemli benzerlikler yoktur, ama bazi arastirmalar bireysel psikolojide kullanilan encouragement ozelliklerinin solution-focused terapinin işleyi ile benzerlik gösterdiğini bulmuştur.
Multi-culturism millennium çağının diğer bir önemli özelliğidir. Ve günümüz
terapileri terapilerin işleyişinde sosyal sınıf farklılıklarını gözetmez. Bu açıdan da Adlerian terapi ele alındığında, bu önemli unsurları bireysel psikolojinin seneler öncesinden dikkate aldığı ortaya çıkmaktadır. Adler, insanı daha iyi anlayabilmek için social equality ve social equality of women üzerine çalışmalar yapmış, toplum içerisindeki toplum içerisindeki minor grupların marginalize olmasına karşı olduğu ile ilgili konuşmalar yapmıştır. Ve bireyi bireyin içerisinde bulunduğu sosyal çevre içersinde ele alıp değerlendirmeye çalıştığı için Adlerian terapinin racial gruplar için esnek bir terapi olduğu kabul edilir.

Yani psychoeducational, present/future-oriented, problem-focused, self centered,
teorik olarak integrative teknik olarak eclectic, kısa süreli, ve multi-culturel bir terapi olan Adlerian therapy bu özellikleriyle günümüzde geçerliliğini koruyan bir terapidir. Ve günümüz psikolojisi we psikoloji alani geliştikce adlerian terapi ile daha çok benzerlikler bulunmaya devam etmektedir.


Makaleyi İngilizceden tercüme eden ve özetleyen:ŞEYDA VAROL

Reference

Watts, R.E. (2000). Entering of New Millennium: Is Individual Psychology Still Relevant? The Journal of Individual Psychology, 56, 21-30.

Hiç yorum yok: