Lilypie Trying to Conceive Event tickers

10 Aralık 2010 Cuma

Makale Özeti: AŞAĞILIK KOMPLEKSİ REAKSİYONLARI

Adler bireylerde doğuştan gelen temel bir aşağılık duygusunun olduğunu ve buna bağlı olarak ikincil bazı davranışlar geliştirdiğini savunur. Adler’e göre aşağılık reaksiyonlarının ortaya çıkışı ;bireyin yaşama başlamasıyla birlikte bazı organ eksiklikleri sonucu olarak; hangi yetersizlik duygusunu geliştireceğini hissetmesidir.Birey bu aşağılık reaksiyonlarına karşı ödünleme mekanizmasını kullanır.Ayrıca aşağılık reaksiyonları defans mekanizmalarının organize edilmiş adaptasyonlarıdır.
Sny narin ve güçsüz tarzda biriydi ve bu yüzden tüm yaşıtları tarafından alay konusu oluyordu. Sny ‘nin bu duruma karşı verdiği ilk reaksiyon formu ,köşesine çekilmek,okuldaki diğer yaşıtları ile iletişim kurmamak ve okul bahçesinde onlar gibi oynamamak olmuştu.Sny fiziksel olarak güçsüz ve yeteneksiz olduğunu düşünüyordu. Fakat okulun futbol koçu ona bu konuda destek olarak kendini keşfetmesini sağladı. Bir süre sonra pratikler yaparak eksik olduğunu düşündüğü yönünü futbol konusundaki yeteneğiyle dengelemiş,ödünlemiş oldu.
Bir diğer adaptasyon formu rasyonalizasyondur. Bireyler kendilerinin değil diğerlerinin yetersiz olduğunu düşünürler. Rasyonelleştirmenin fonksiyonu bireyi aşağılık hissinden kurtarmak ve duygusal değerlerini diğerlerinin seviyesine yükseltmektir.Rasyonalizasyon zeka kapasitesi sınırlı bir bireyde bile yetersiz olduğu alanı ödünleme işlevini görebilir. Mesela zeka kapasitesi sınırlıdır fakat şiir yazma gibi özel bir yeteneği vardır . Böylece ödünleme yoluna gidebilir ve bu alanda kendisini geliştirir.
Aşağılık reaksiyonları bir alışkanlıklar sistemidir ve karmaşıktır .Birey kendisinde bulunan aşağılık kompleksini ortadan kaldırmak için yapılan tedaviye karşı ilk aşamada bir korku geliştirir.Örneğin Sny’nin yaptığı gibi içine kapanabilir, sosyal iletişimini koparır vs. Bu tekrarlanan korku ;savunma mekanizmalarından birini kullanarak bir adaptasyona yol açar.Her adaptasyon yerine göre belirli bir form alır.Böylece bireyler bu duygularını yetenek, özel kabiliyet alanları ve rasyonellikle ödünlemiş olurlar .


Bagby,E. The inferiority reaction.
Yale University

Makaleyi İngilizceden tercüme eden ve özetleyen:Zeynep Acar

Hiç yorum yok: