Lilypie Trying to Conceive Event tickers

10 Aralık 2010 Cuma

Makale Özeti: SIXTEEN PERSONALITY FACTOR QUESTIONNAIRE

16 PF Kişilik Envanteri, günümüzde sıklıkla uygulanan ve kişilikleri değerlendirmede kullanılan ve 1949 yılında Raymond Cattell tarafından geliştirilen bir envanterdir. Normal kişilik özelliklerinin, geniş ve güvenilir bir ölçümünü sağlamaktadır. Bununla birlikte, günlük yaşamımızda sergilediğimiz davranışlara ilişkin de önemli bilgiler veren bir unsurdur.
Aynı zamanda işe alımlarda da sıklıkla tercih edilen bir envanterdir. Mesleki yaşamda da 16 PF kişilik envanterinden rahatlıkla yararlanılabilir. Kişinin kişilik özelliğine göre, belirlenen meslek kategorilerinden Gerçekçi, Geleneksel, Girişimci, Sosyal, Sanatçı, Araştırmacı alanlarından hangilerinin ön planda olduğu belirlenir. Kişinin yaşadığı sorunlara bağlı olarak, risk alanları ile başarılı olacağı genel yetenekler tespit edilir.
Bu envanter, 16 temel kişilik özelliklerinin analizine dayanmaktadır. Bu kişilik özellikleri; Sıcakkanlılık, Problem Çözme, Strese Tolerans, Baskınlık, Canlılık, Kurallara Bağlılık, Sosyal Girişkenlik, Duyarlılık, İhtiyatlılık, Soyuta Odaklılık, Ketumluk, Kendini Sorgulama, Değişimlere Açıklık, Kendine Yeterlik, Mükemmeliyetçilik ve Gerginlik şeklinde sıralanabilir. Cevaplama tarzı ise 3 şekildedir: Farklı Görünme Eğilimi, Genelden Sapma Eğilimi ve Genele Aşırı Uyum Eğilim. Test, 185 öğeden oluşmaktadır ve genellikle 35 – 50 dakika arasında tamamlanmaktadır. Dünyanın pek çok ülkesinde uygulanmaktadır. Çeşitli versiyonları vardır. Her ülkenin kendi diline göre tercüme edilmiştir.
Bu envanter ‘’Big 5’’ olarak ta bilinen 5 Genel Kişilik Eğilimine dayanmaktadır. 5 Genel Kişilik Eğilimi: Dışadönüklük, Endişe Düzeyi, Gerçekçilik, Bağımsızlık ve Oto-Kontroldür. Bu testin sonucuna ulaşmak ta çok kolaydır. Bilgisayarla sonuçlarının hesaplanabildiği ilk envanterdir. Bu test, normal bir insanın kişiliğini ölçen diğer bazı testlerle de ortak özellikler göstermektedir ama 16 PF kapsamlı ve genel-geçerliliği olan bir testtir. Bu test üzerine çok fazla makale yazılmıştır ve işe alım, akademik kariyer ve medeni hal durumuyla alakalı ilişkileri irdelenmiştir. 16 PF Kişilik Envanteri, kişilik bozuklukları ve bağımlılık hakkında da bize bilgiler vermektedir.
Encyclopedia of psychology, Vol. 7. Kazdin, Alan E. (Ed.); pp. 292-294. Washington, DC, US: American Psychological Association; New York, NY, US: Oxford University Press, 2000. 537 pp.
Makaleyi İngilizceden tercüme eden ve özetleyen: Merve Negiş

Hiç yorum yok: